• Cartell Festa Abdó i Senén 1895
Agost 2016: 1895 - Festa als Sants Abdó i Senén
·Secció: Festes ·Data: juliol de 1895 ·Procedència: Fons Municipal ·Signatura: CUL-2/2 ·Volum i suport: 1 cartell de 41x20 cm. i una carpeteta amb notes i esborranys (tamanys variats)

 

    Si n'hi ha una festa que marque a Sueca l'acabament del mes de juliol eixa és, sens dubte, la festa en honor als Benissants de la Pedra, Abdó i Senén, o Abdon i Senent. Ja que ambdós noms estan molt estesos a la nostra localitat en les dues variants.
 

   Se'ls denomina els Benissants de la Pedra perquè la festivitat se celebra per demanar-los que la collita d'arròs siga bona i que les tronades i pedregades que solen ocorrer a finals d'agost o principis de setembre, temps de la sega, no es produïsquen.
 

   L'expedient que vos portem hui com a Document del Mes és el més antic que conservem a l'arxiu sobre l'organització d'aquesta festa. És de 1895 i pel que podem llegir, en aquell moment, era ja una festa totalment consolidada.
 

   Encara que també es conserven altres expedients sobre la festa dels Benissants de finals del segle XIX, com els de 1896, 1897 i 1899, el que vos mostrem hui és l'únic que inclou un cartell original amb els actes programats.
 

   L'expedient diu que l'ajuntament de la vila (Sueca no seria ciutat fins a 4 anys després) ha acordat per a 1895, amb unió amb els Majorals dels Sants Patrons, el següent programa:
 

   Per al 29 de juliol: a les 12 del migdia volteig de campanes i cercavila amb el dolçainer; per la vesprada vespres a l'ermita del Sants; en fer-se de nit volteig de campanes i cercavila amb el dolçainer i la banda de música de la població. Per acabar, a les 10 de la nit, la banda farà una serenata a la plaça de la Constitució (actual plaça de l'Ajuntament).
 

   El 30 de juliol, en fer-se de dia, volteig de campanes, diana per la banda de música i cercavila amb el dolçainer. A les 8 del matí començarà la processó cívica que portarà al santuari dels patrons a l'Ajuntament, el Clero i els Majorals, que aniran precedits per les acostumades grupes, dolçainer i música fins a la porta de la Mar (aquesta porta estava al final del carrer Sequial). A les 9 missa cantada i sermó a l'ermita (una anotació a llapis al cartell diu que el sermó el farà Don José [Ferrer?]), després tornaran tots junts, tal i com s'ha explicat abans, fins a la Casa Capitular, on Ajuntament i Clero s'acomiadaran i grupes, dolçainer i música recorreran els carrers de costum (una anotació a llapis al cartell diu que aquesta cavalcada la presidirà la Comissió de Festes). A migdia volteig de campanes i a les 6 de la vesprada processó general (una anotació a llàpis al cartell diu que la processó la presidirà la corporació municipal) amb volteig de campanes, dolçainer i música. Amb això conclouen els actes.
 

   El cartell porta data de 27 de juliol de 1895 i va signat per l'alcalde, Julian Ferrando, i el secretari, Juan Llopis. Es va fer a la impremta de Ricardo Benedito.
 

   El més interessant d'aquest expedient són totes les anotacions i esborranys que es varen fer per organitzar la festa i que després no apareixen al cartell imprés. Per exemple, a més de les anotacions que ja vos hem comentat, a la part posterior del cartell i escrit a llapis trobem el següent aclariment: “para dar mayor esplendor a estos festejos se enramará con murta la calle del Mar (carrer Sequial) adornandose esta y la puerta del mismo nombre con banderas y gallardetes, las grupas seran obsequiadas con un refresco en el ermitorio y con bouquets para las señoras y cigarro para los caballeros”.
 

   Gràcies a altres anotacions, en fulls apart de diversos tamanys, sabem que es varen llogar uns 8 ó 9 carruatges per traslladar a l'Ajuntament i el Clero, així com els noms dels propietaris dels esmentats carruatges, però hi han dos llistats i amb alguns noms ratllats, és difícil saber el número exacte. El refresc que es va servir va ser orxata, en un principi el nom de l'orxater és Mariano Ontiñana, però està ratllat i al costat en roig es va escriure Gertrudis i el florista per al bouquet de les senyores es diu que és “El del huerto de las cojas”. Basant-se en l'any anterior es calcula de pressupost per a la banda de música 235 pessetes i per a dolçainers unes 57.
 

   Si compareu aquest cartell amb els d'enguany podreu vore que 121 anys després l'essència de la festa no ha canviat, continua celebrant-se 29 i 30 de juliol i els actes són molt semblants, això sí ara la majoria són de vesprada i no pel matí com abans. La festa es manté més o menys igual, però com fa la popular dita “el que canvia són els temps” i ara hem passat de les grupes i els carruatges als autobussos gratuïts que traslladen els devots des de Sueca i la zona marítima fins a la Muntanyeta dels Sants.
 

   Que tingueu una bona festa!!!

  • Cartell Festa Abdó i Senén 1895
  • Notes per organitzar la Festa dels Benissants 1895
  • Nota sobre els carruatges que participaran en la Festa dels Benissants 1895
  • Esborrany per al Cartell de la Festa a Abdó i Senén 1895 (davant)
  • Esborrany per al Cartell de la Festa a Abdó i Senén 1895 (darrere)